Recent Comments

    Poziţia PSD-CTP privind Parlamentul unicameral şi votul uninominal

    Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu” consideră consultarea partidelor parlamentare, iniţiată de preşedintelui României – Dl. Traian Băsescu (fără participarea opoziţiei) – având ca temă modificarea Constituţiei în sensul transformării Parlamentului României din bicameral în unul unicameral şi alegerea parlamentarilor prin vot uninominal, o temă falsă ce nu are nimic comun cu problemele reale ale României – nepregătită pentru integrarea în Uniunea Europeană şi confruntată cu mari probleme după distrugerile provocate de inundaţiile din acest an, precum şi a cetăţenilor săi, confruntaţi cu greutăţile de zi cu zi; scăderea continuă a nivelului de trai, lipsa locurilor de muncă, asistenţa socială şi medicală precară, învăţământul, etc.

    Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu” se pronunţă pentru menţinerea sistemului cu parlament bicameral dar prin stabilirea diferenţiată a atribuţiilor celor două camere şi reducerea numărului de parlamentari în special pentru Senat unde numărul senatorilor nu trebuie să depăşească 90 de senatori, cu 2 senatori pentru un judeţ – un senator la 250.000 locuitori şi max. 220 de deputaţi – un deputat la 100.000 locuitori.

    În privinţa votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor, Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu” se pronunţa împotriva acestui sistem dacă nu vrem ca Parlamentul României să fie format din “baroni” şi vedete. Se poate expermenta, după o pregătire corespunzătoare a electoratului, un sistem cu vot nominal (preferenţial) pe liste de partid.

    Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu” consideră eliminarea pragului electoral şi revenirea la sistemul folosit în 1990, care a fost cel mai democratic şi deschis, ca fiind primul pas spre înnoirea actualei clase politice:

    • eliminarea pragului electoral ar permite intrarea în Parlament şi a altor partide şi apariţia altor personalităţi politice cu o altă gândire;
    • reducerea numărului de partide parlamentare a înseamnat dictatura temporară a unei majorităţi, modificarea permanentă a legilor după cum s-a schimbat respectiva majoritate şi nu găsirea unor soluţii care să întrunească un consens cât mai larg care să asigure o stabilitate legislativă iar în cazul unei majorităţi fragile la blocajul parlamentar.

    Preşedinte

    Constantin V. IONESCU

    Comments are closed.