Sergiu
Cunescu

1923 - 2005
Am insa convingerea ca in situatia in care PSDR ar fi in pericol sa se dizolve in masa PDSR, se vor gasi persoane care vor reusi sa continue in demnitate firul vietii Partidului Social Democrat Roman. Eu voi fi printre ei fidel idealurilor noastre din trecut si din viitor." (Citat din Scrisoarea Deschisa a lui Sergiu Cunescu, din anul 2000, in care condamna conducerea PSDR pentru ca s-a predat PDSR).

Prezentare general─â

IDENTITATEA

PSDM
Partidul Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM este un partid rezultat prin reformarea si schimbarea de denumire a Partidului Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ condus de Constantin V. Ionescu.

Constantin V. Ionescu, fost lider de sindicat la ROCAR ┼či pre┼čedintele PSDÔÇôCTP, cunoscut pentru consecven┼úa ┼či determinarea sa, ├«n ap─ârarea valorilor social-democra┼úiei rom├óne, a refuzat de c├óte dou─â ori propunerile de fuziune, venite din partea Partidului Social Democrat (Octav Cosm├ónc─â ┼či Mircea Geoan─â) din 2001 ┼či 2008 ┼či din partea Partidului Democrat (Traian B─âsescu) din 2001 ┼či 2003, cu avantajele func┼úiilor promise ┼či deasemeni dou─â tentative de cump─ârare a partidului venite din partea lui Victor Surdu ├«n anul 2000 ┼či Gigi Becali prin interpu┼či ├«n anul 2003.

PSD-CTP si Constantin V. Ionescu

Fondat în 1893
Partidul Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM este un partid istoric ce ├«si are originea ├«n Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Rom├ónia ÔÇô PSDMR, ├«nfiintat ├«n anul 1893, fiind continuatorul si succesorul legitim al Partidului Social Democrat din Rom├ónia, al Partidului Social Democrat Independent ce l-au avut ca presedinte pe Constantin Titel Petrescu si al Partidului Social Democrat Rom├ón condus de Sergiu Cunescu. Legitimitatea noastra este data de prezenta veteranilor social-democratiei rom├óne ├«n conducerea partidului.

Partidului Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM, este singurul partid social-democrat autentic din Rom├ónia si singurul partid istoric ce si-a pastrat doctrina si linia politica anticomunista ÔÇô fara compromisuri.

Constantin Titel Petrescu
Partidului nostru se revendica de la Constantin Titel Petrescu personalitatea definitorie pentru social-democratia româna în viziune moderna si un model de o consecventa politica rar întâlnita în viata politica româneasca .

Opera teoretica lasata de Constantin Titel Petrescu înfatiseaza cu claritate spiritul vizionar al acestui mare om politic român. Previziunile facute de el privind viitorul României si al întregii Europe, justifica aceasta caracterizare. El preconiza o Europa unita, o comunitate reala si libera a natiunilor, toate cu drepturi egale, indifernt de marimea si puterea lor, o federatie a solidaritatii colective. Iata ca aceasta Uniune se înfaptuieste astazi, ea este Uniunea Europeana, din care face parte, de drept si România.

Pentru cunoasterea g├óndirii politice a lui Constantin Titel Petrescu, de catre generatiile actuale si viitoare, Asociatia ÔÇťPrietenii Social-Democratiei Rom├óneÔÇŁ ce activeaza sub egida partidului nostru are ├«n derulare un program de achizitionare de materiale istorice documentare si editarea operei sale.

Schimbare denumire in 2011
Partidul Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM este ├«nregistrat legal la Tribunalul Bucuresti in 2011, ├«n conditiile legii partidelor politice Nr.14/2003 si a fost lansat oficial la 21 Octombrie 2011 la Tirgul Jiu, av├ónd ca semn permanent si semn electoral ÔÇô ÔÇťTriunghiulÔÇŁ.

Partidul Social Democrat al Muncitorilor ii reprezinta pe cei multi, saraci si exploatati, a caror voce poate schimba politica romaneasca. PSDM se situeaza clar în opozitia extraparlamentara fata de actuala guvernare de dreapta si în opozitie fata de PSD, partid ce reprezinta interesele noii burghezi comuniste.

înapoi la cuprins

SCURT ISTORIC AL MISCARII SOCIALÔÇôDEMOCRATE DIN ROM├éNIA

PSDMR
Miscarea social-democrata din Rom├ónia ├«ncepe cu peste un secol ├«n urma. ├Än aprilie 1893 s-a creat la Bucuresti, Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Rom├ónia – P.S.D.M.R. sub conducerea unui consiliu general constituit din: Ioan Nadejde, Al. Gh. Radovici, V. G. Mortun, Constantin Mille si Al. Ionescu.

Drepturi câstigate
Desi nu a participat la guvernare, miscarea social-democrata din Rom├ónia, ├«nca de la ├«nceput, dar mai ales dupa ├«nfaptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si faurirea Rom├óniei Mari – unde a jucat un rol important si decisiv, a contribuit la modernizarea si dezvoltarea economico-sociala a tarii, democratizarea vietii social-politice, obtinerea unor drepturi si libertati cetatenesti si protectie sociala.

Datorita luptei înaintasilor nostrii au fost obtinute multe drepturi:

 • dreptul la repaus saptam├ónal,
 • ziua de munca de 8 ore,
 • votul universal,
 • dreptul femeilor la vot,
 • asistenta sociala,
 • invatam├ónt gratuit de 7 clase,
 • dreptul la asociere ÔÇô sindicate, etc.

Din pacate multe din drepturi sociale obtinute în timp au fost pierdute dupa revolutie.

Contributia social-democratilor condusi de Constantin Titel Petrescu la realizarea actului de la 23 August 1944, act ce a salvat România de la un dezastru total si a scurtat cel de al 2-lea razboi mondial cu 6 luni.

4 crize ale miscarii
Din pacate miscarea social-democrata, în istoria sa, a fost marcata de 4 mari crize.

 • ├Än 1899 tradarea generosilor ÔÇô practic toata conducerea partidului a trecut la liberali, miscarea s-a refacut dupa aproape 10 ani de lupta si sacrificii sub conducerea lui I.C. Frimu.
 • ├Än anul 1921 (30 ianuarie ÔÇô 3 februarie) partidul socialist a suferit o grava sciziune. O serie de elemente comuniste, cu sprijinul direct al Moscovei si recurg├ónd la mijloace preluate din arsenalul Kominternului, s-au desprins din partid, constituind la 8 Mai 1921 – Partidul Comunist Rom├ón care s-a afiliat la Internationala a III-a. Refacerea unitatii social-democratiei rom├óne, la care un rol important l-a avut Constantin Titel Petrescu, a fost realizata ├«n 1927.
 • ├Än anul 1946 Partidul Comunist Rom├ón trece la presiuni directe asupra PSD pentru a merge ├«n alegerile din 19 Noiembrie 1946 pe liste comune cu ei. Gruparea autonomistilor ├«n frunte cu Constantin Titel Petrescu ÔÇô presedintele partidului refuza acest lucru. Congresul extraordinar din martie 1946 marcheaza o noua sciziune produsa ├«n PSD, de grupul tradator procomunist condus de Lothar Radaceanu si Stefan Voitec. La 9 mai 1946 s-a tinut Congresul de constituire al Partidului Social Democrat Independent, Constantin Titel Petrescu fiind ales presedinte, iar Adrian Dimitriu secretar general.
 • Viata Partidului Social Democrat Independent condus de Constantin Titel Petrescu a fost destul de scurta, caci dupa alegerile din Noiembrie 1946 c├ónd comunistii, atribuindu-si prin frauda victoria acestor alegeri, au dispus interzicerea PSDI, ca dealtfel si a celorlalte partide istorice (PNT si PNL) cu exceptia aripii tradatoare a PSD.

Social-democratia si comunistii
La 21- 23 februarie 1948 a avut loc asa zisul congres de ÔÇťunificareÔÇŁ prin care PSD a fost ÔÇť├«nghititÔÇŁ de PCR, noul partid lu├ónd numele de Partidul Muncitoresc Rom├ón ÔÇô P.M.R, care ├«n 1965 a revenit la denumirea de Partidul Comunist Rom├ón.

Închisorile comuniste
Nu putem sa nu amintim cu profunda durere si revolta ca în noaptea de 5 spre 6 mai 1948 Constantin Titel Petrescu si Adrian Dimitriu au fost arestati, iar la 13 iunie 1949 aproape toti fosti conducatori politici si sindicali social-democrati au fost arestati si aruncati în închisori si lagare. Dintre acestia, câteva nume de rezonanta în miscarea social-democrata; George Grigorovici, Ion Fluieras, Iosif Jumanca, Ghe. Ene Filipescu, Ilie Predaru au murit în închisori, singura lor vina fiind aceea de a fi crezut în valorile social-democratiei.

Prin sentinta Tribunalului Militar din Bucuresti din 22 ianuarie 1952, Constantin Titel Petrescu era condamnat la munca silnica pe viata, transformata ├«n temnita grea pe viata, pentru ÔÇťcrima de ├«nalta tradareÔÇŁ, pentru ÔÇťcrima de surpare a ordinii constitutionaleÔÇŁ, pentru ÔÇťdelictul de uneltire contra ordinii socialeÔÇŁ si pentru ÔÇťcomplot ├«n scop de tradare, de surpare a ordinii constitutionale si de razvratireÔÇŁ. Totul s-a petrecut ├«n cadrul unui proces secret, la proces ├«n ÔÇťinterogatorul de inculpatÔÇŁ, Constantin Titel Petrescu declara: ÔÇťEu am fost si sunt adversarul Regimului Comunist si socotesc ca realitatile tarii noastre atunci si ├«n prezent sunt pentru un regim mic burghez socialist, cu tendinte catre socialism si nu pentru un regim comunistÔÇŁ.

Timp de aproape opt ani a fost purtat prin ├«nchisorile comuniste (la Interne, la Malmaison si la Sighet), fiind supus unor represiuni, umilinte si presiuni greu de imaginat, una din cele mai m├órsave fiind pretentia de a semna o scrisoare (dupa o ÔÇťprelucrareÔÇŁ de sase luni facuta de catre Nicolschi), prin care sa-si reconsidere pozitia din 1946. Referindu-se la acest episod tragic din viata inflexibilului fruntas socialist, Serban Voinea, unul din liderii care l-au parasit atunci c├ónd a fost ├«n joc soarta social-democratiei ├«n Rom├ónia, va recunoaste mai t├órziu: ÔÇťAceasta scrisoare, care a aparut ├«n numarul din 18 decembrie 1955 al organului comunist ÔÇŁSc├ónteiaÔÇŁ, nu exprima parerile lui Constantin Titel Petrescu. El a cautat ca acest lucru sa fie adus la cunostinta noastra, cei aflati ├«n strainatate. Atins de scorbut si supus unor presiuni continue, el n-a cedat si semnat dec├ót pentru a asigura eliberarea si supravietuirea unora dintre tovarasii saiÔÇŁ.

├Än cursul anului 1956, ca urmare a interventiei liderului laburist Hugh Gaitskell pe l├ónga Hrusciov, cei mai multi dintre detinutii social-democrati ÔÇťtitelistiiÔÇŁsunt eliberati din ├«nchisori si lagare. Dar, chiar si dupa aceasta data persecutiile si chiar arestarile unor social-democrati ramasi liberi continua.

Pozitia social-democratilor fata de vizitele reprezentantilor partidelor social-democrate din alte tari
ÔÇťTovarasii socialisti au venit ├«n tara, ├«nsa nici unul dintre ei nu a avut curiozitatea sa vada pe vreunul dintre prietenii lor socialisti de aici, care au luptat si au suferit pentru ideile socialiste si democrate si care se mentin si acum pe aceeasi linie de g├óndire si actiune.

Va închipuiti cum am putut privi noi sosirea în tara a atâtor membri si conducatori ai partidelor social-democrate, care nu s-au preocupat de existenta si de soarta unora dintre fratii de idei, care s-ar fi simtit onorati, dar mai ales încurajati vazând ca ceilalti tovarasi de lupta nu i-au uitat.

Nu cred ca vreun membru reprezentativ al Partidului Comunist din orice tara sa nu foloseasca asemenea ocazii pentru a-si sustine tovarasii din tarile capitaliste. Ori la noi, vin mereu social-democrati, se plimba brat la brat cu comunistii si fac declaratii, fara sa se gândeasca cât de mult ne raneste aceasta atitudine nepasatoare pe noi cei de aici, carora ni se râde în nas, afirmându-ni-se (si pe buna dreptate), ca suntem evitati si mentinuti în umbra chiar si de pretinsii nostri tovarasi.

La toate acestea se mai adauga lipsa orcarei manifestari directe în sprijinul nostru.

Refuzul de a ni se acorda pasapoartele cerute, regimul de continua supravrghere în care traim, interzicerea organelor de presa ale partidelor socialiste din apus si cenzurarea corespondentei ar trebui sa constituie motive permanente de protest ale Internationalei si ale reprezentantilor partidelor care ne viziteaza tara si sa figureze, în primul rând, în orice actiune si în declaratii si motiunile adoptate.

Internationala este a tuturor social-democratilor, de oriunde ar fi, si ea trebuie sa se preocupe, mai ales, de aceia care se gasesc ├«n situtii greleÔÇŁ.
Adrian Dimitriu

Continuitatea miscarii social-democrate
Cu toate greutatile întâmpinate, totusi în timpul regimului comunist, social-democratia româna s-a manifestat, atât în tara cât si în strainatate.

În strainatate este bine cunoscuta activitatea grupului de social-democrati români în frunte cu Eftimie Gherman, fost membru permanent al Comitetului Internationalei Socialiste.

├Än tara, Adrian Dimitriu ÔÇô fostul secretar general al Partidului Social Democrat Independent, prin actiunile sale, concretizate ├«n nenumaratele memorii si scrisori adresate conducerii Partidului Comunist Rom├ón, marca existenta si continuitatea miscarii social-democrate ├«n Rom├ónia. Desi redusa si limitata la un mic grup, aceasta ├«ntelegea sa-si faca cunoscut punctul de vedere diferit fata de regim, privind ÔÇťconstruirea socialismului ├«n Rom├óniaÔÇŁ.

Trebuie mentionat deasemeni, ca ├«n aceasta perioada, presedintele Internationalei Socialiste ÔÇô Bruno Pittermann, aflat ├«ntr-o vizita ├«n Rom├ónia ├«n 1971, la invitatia Comitetului Central al Partidului Comunist Rom├ón, a avut a scurta ├«ntrvedere si cu Adrian Dimitriu. La aceasta ├«ntrevedere Adrian Dimitriu i-a prezentat situatia social-democratilor din tara precum si regretul si nedumerirea cu privire la atitudinea partidelor socialiste din apus fata de ei. ├Äntr-o scrisoare ulterioara Adrian Dimitriu, ├«i reproseaza atitudinea nepasatoare si de ne├«nteles a delegatiilor partidelor socialiste din apus, care au ├«nceput sa ne viziteze tara la invitatia Partidului Comunist Rom├ón, fara a lua contact cu social-democratii rom├óni.

Dupa revolutie, noii comunisti
Social-democratia româna, a carei istorie zbuciumata am evocat-o pe scurt, a fost supusa în ultima perioada, la noi încercari si framântari.

Imediat dup─â 22 Decembrie 1989, Adrian Dimitriu ÔÇô fostul secretar general al Partidului Social Democrat Independent ┼či Sergiu Cunescu, ├«mpreun─â cu al┼úi veterani social-democra┼úi, au reconstituit Partidului Social Democrat Rom├ón ÔÇô PSDR, unul dintre cele trei partide ├«storice, al─âturi de PN┼ó-CD ┼či PNL. Pre┼čedintele PSDR-ului ├«n perioada 1990 ÔÇô 1999 a fost Sergiu Cunescu una din figurile distinse ┼či deosebite ale politicii rom├óne┼čti ├«n primii ani dup─â Revolu┼úie, iar pre┼čedintele de onoare a fost Adrian Dimitriu p├óna la decesul s─âu din 1994. ├Än Partidul Social Democrat Rom├ón, ├«n perioada 1990-1991, a activat ┼či Constantin V. Ionescu ÔÇô viitorul pre┼čedinte al Partidului Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ, av├ónd ca responsabilitate gestionarea patrimoniului partidului.

Dup─â alegerea lui Alexandru Athanasiu ├«n fruntea PSDR, survenit─â ├«n 1999, a urmat preluarea treptat─â a acestui partid de c─âtre Partidul Democra┼úiei Sociale din Rom├ónia ÔÇô PDSR, fostul FDSN-FSN-PCR, mai ├«nt├ói printr-o alian┼úa electoral─â ├«n 2000 ┼či apoi fuziunea din 2001.

Este bine de ┼čtiut c─â ac┼úiunea lui Alexandru Athanasiu (acest Voitec II ) de v├ónzare a PSDR-ului f─âcut─â PDSR-ului – partidul fo┼čtilor comuni┼čti, a fost dezavuat─â public printr-o scrisoare deschis─â de c─âtre Sergiu Cunescu, pre┼čedintele de onoare al PSDR la aceea data, cit─âm din scrisoare – ÔÇť├«n ceea ce-i prive┼čte pe cei care ar oferi partidul altora, ├«i asigur c─â au locuri asigurate pe piedestalul pe care ├«i a┼čteapt─â: renega┼úii din 1899, Lotar R─âd─âceanu, ┼×tefan Voitec, Ionescu ÔÇťPlastografulÔÇŁ din 1946 ┼či al┼úii (sn). Cu aceasta ocazie Sergiu Cunescu ┼či-a anun┼úat retragerea ┼či promisiunea c─â va fi printre cei care vor continua ÔÇť├«n demnitate firul vie┼úii Partidului Social Democrat Rom├ónÔÇŁ (vezi scrisoarea).

Fuziunea dintre Partidul Social Democrat Rom├ón ÔÇô PSDR cu Partidul Democratiei Sociale din Rom├ónia ÔÇô PDSR, realizata ├«n iunie 2001, prin tradarea lui Al. Athanasiu, sub denumirea de Partidul Social Democrat ÔÇô PSD, nu a adus nimic nou privind actiunea si manifestarea social-democrata a noii formatiuni politice. Aceasta fuziune, nu a fost dec├ót o actiune de confiscare a unui titlu si o ├«ncercare de substituire a unei doctrine generoase, cea a socialÔÇôdemocratiei pe care c├óndva comunistii au catalogat-o ca ÔÇťfascistaÔÇŁ. Momentul 2001 nu este dec├ót o reeditare a celor petrecute ├«n 1948, c├ónd gruparea comunizanta a PSD condusa de Radaceanu ÔÇô Voitec, a fuzionat cu PCR sub denumirea de PMR, care ├«n 1965 a revenit la denumirea de PCR. Este interesant de urmarit aceste schimbari de nume si dupa 1989; ├«nt├ói a fost Frontul Salvarii Nationale ÔÇô FSN ( format ├«n cea mai mare parte din cadrele fostul PCR), urmat de Frontul Democrat al Salvarii Nationale ÔÇô FDSN, apoi Partidul Democratiei Sociale din Rom├ónia ÔÇô PDSR, iar acum Partidul Social Democrat ÔÇô PSD.

Tactica din anii 50, a partidul comunist de a se folosi de ÔÇťtovarasii de drumÔÇŁ, pentru preluarea totala a puterii, a fost folosita si astazi. Asa si acum, urmasii fostilor comunisti, au avut nevoie de Partidul Social Democrat Rom├ón, pentru a avea un titlu modern si o deschidere ├«n Internationala Socialista.

La congresul de constituire a Partidului Social Democrat ÔÇô PSD, D-nii A. Nastase si Al. Athanasiu, vorbeau de un transfer de ÔÇťlegitimitate istoricaÔÇŁ de la PSDR la noul PSD si de o legitimitate revolutionara a PDSR-ului de la FSN.

├Än contrast cu PSD, ├«n conducerea actuala a Partidului Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM (Comitetul Executiv Central) este un veteran social-democrat – Dl. Ioan Strachinaru, iar presedintele executiv al partidului – Dl. Constantin V. Ionescu nu a fost membru al partidului comunist.

Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu”

Demersul grupului condus de Constantin V. Ionescu, ce cuprindea toti veteranii social-democrati; Constantin Constantinescu, Nicolae Jurca, Livius Morariu, Ioan Strachinaru, Ioan Tipei, de reconstituire si refacere a social-democratiei autentice ├«n Rom├ónia, prin Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSD ÔÇô CTP), intuind exact ce se va ├«nt├ómpla cu PSDR, dupa preluarea conducerii de catre Al. Athanasiu, cunosc├ónd oportunismul politic al acestui personaj ce nu avea nimic ├«n comun cu social-democratia, el venind ├«n PSDR de la PAC, s-a dovedit inspirat si benefic pentru apararea si promovarea valorilor social-democratiei rom├óne. La Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSD ÔÇô CTP) condus de Constantin V. Ionescu, au aderat ulterior si cei care nu au fost de acord cu fuziunea dintre PSDR si PDSR ├«mpreuna cu Sergiu Cunescu, care ├«n calitate de presedinte onorific al PSD ÔÇô CTP, ne-a ├«ncurajat si ├«ndrumat p├óna la decesul sau survenit prematur ├«n martie 2005.

Este bine de stiut ca la inmorm├óntarea lui Sergiu Cunescu din cimitirul Bellu a venit si Alexandru Athanasiu care a incercat sa ia si cuvantul dar a fost impiedicat de familie si scos afara. Singurele discursuri acceptate au fost ale preotului, prietenului de familie – Dl. Dumitriu, veteranul Constantin Constantinescu si presedintelui Partidului Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ PSD ÔÇô CTP – Constantin V. Ionescu.

înapoi la cuprins

CONDUCEREA
Constantin V. Ionescu Presedinte Executiv si Presedinte Fondator
Nicolae Apostolescu Secretar General
Constantin Dumitrof Vicepresedinte
Costel Groza Vicepresedinte
Adrian Virgil Ionescu Vicepresedinte
Grigore Raban Vicepresedinte
Ioan Strachinaru Vicepresedinte
Veteran – membru PSDI 1946


ORGANIZAREA

Organul suprem de conducere al Partidului Social Democrat al Muncitorilor este Congresul care se convoaca de regula o data la patru ani, între congrese, la interval de doi ani, se poate convoca Conferinta Nationala.

Congresul: adopta si modifica Platforma-Program si Statutul partidului; analizeaza activitatea partidului si a organelor centrale de conducere si stabileste strategia politica a partidului; stabileste componenta numerica si structura Consiliului National, Comitetului Director, Comitetului Executiv Central, a Comisiei Centrale de Control si a Comisiei Centrale de Arbitraj; alege membrii titulari si supleanti ai Consiliului National, Comisiei Centrala de Control si Comisiei Centrala de Arbitraj; alege presedintele, presedintele executiv, secretarul general si presedintele de onoare ai partidului; hotaraste fuziunea partidului cu alte partide; hotaraste încetarea activitatii partidului prin autodizolvare.

Organele de conducere ale Partidului Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM sunt: Biroul Permanent, Comitetul Executiv Central, Comitetul Director si Consiliul National.

Biroul Permanent al partidului este constituit din presedintele, presedintele executiv, presedintele de onoare si secretarul general.

Comitetul Executiv Central este constituit din presedintele, presedintele executiv, presedintele de onoare, secretarul general, vicepresedintii si secretarii executivi ai partidului.

Comitetul Director al partidului este constituit din membrii Comitetul Executiv Central, purtatorul de cuvînt, trezorierul partidului, secretarii pe probleme, sefii coordonatori ai departamentelor organizate pe domenii de activitate, presedinta organizatiei de femei, presedintele organizatiei de tineret, reprezentantul organizatiei de pensionari, presedintii organizatiilor judetene, presedintele organizatiei Municipiului Bucuresti si presedintii organizatiilor de sector ale Municipiului Bucuresti.

Comisia Centrala de Control
Elena Ionescu Presedinte
Ana Cristina Craciunescu Vicepresedinte
Lenuta Asaftei Secretar
Comisia Centrala de Arbitraj
Nicolae Dumbrava Presedinte
Viorel Sorin Danila Vicepresedinte

Consiliul National al partidului este constituit din membrii Comitetul Director, parlamentarii PSDM, ministri si secretarii de stat în exercitiu membri PSDM, membrii titulari si membrii supleanti.

Presedintele partidului reprezinta Partidul Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM ├«n relatiile cu alte partide si formatiunile politice din tara si strainatate si ├«ncheie, ├«n spiritul documentelor programatice ale partidului, acorduri, conventii, ├«ntelegeri, sub rezerva ratificarii lor de catre Comitetul Director sau Consiliul National.

Presedintele Executiv al partidului reprezinta Partidul Social Democrat al Muncitorilor PSDM în fata autoritatilor publice, în justitie si în relatiile cu tertii.

Structura Organizatorica a PSDM este constituita pe baza principiului teritorial: comuna, oras, municipiu (sector al Municipiului Bucuresti), judet (Municipiul Bucuresti) si cuprinde urmatoarele organizatii; organizatii teritoriale la nivelul judetelor si Municipiului Bucuresti, organizatii teritoriale la nivelul municipiilor (sectoarelor Municipiului Bucuresti), oraselor, organizatii locale la nivelul comunelor, organizatii la nivelul satelor si sectiilor de votare. În cadrul PSDM sunt constituite; Organizatia de femei, Organizatia de tineret si Organizatia de pensionari.

Sub egida Partidului Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM activeaza Asociatia ÔÇťPrietenii SocialÔÇôDemocratiei Rom├óneÔÇŁ, av├ónd ca scop; cunoasterea si promovarea ideilor social-democrate si a istoriei social-democratiei rom├óne.

înapoi la cuprins

ACTIUNEA POLITICA

Lansarea PSDM si alegerilor din 2012
Lansarea partidului sub denumirea de Partidul Social Democrat al Muncitorilor s-a facut la Targu Jiu la data de 21 octombrie 2011

Actualele legi electorale
Actualele partide parlamentare, ce stabilesc regulile, se comporta exclusivist si antidemocratic considerând ca numai ele reprezinta clasa politica din România si numai ele trebuie sa ramâna vejnic partide parlamentare. Asa nu se va reânoii niciodata clasa politica în tara noastra.
Legile electorale sunt antidemocratice si exclusiviste gândite pentru conservarea si perpetuarea la conducerea tarii a clasei politice reprezentate de partidele parlamentare. Aceasta caracterizare este justificata de câteva elemente cum ar fi:

 • acordarea de timpi de antena la posturile publice de radio si televiziune, pe timpul intregului mandat parlamentar si pe timpul campaniilor electorale numai partidelor parlamentare, partidele neparlamentare primesc timpi de antena doar cu 10 zile ├«nainte de data alegerilor. La posturile private de televiziune si radidifuziune, timpul de antena pentru partidele parlamentare este de 75% fata de 25% pentru partidele neparlamentare,
 • desemnarea reprezentantilor partidelor parlamentare ├«n biroul electoral central se face din oficiu iar ├«n birourile electorale judetene, municipale, orasenesti, comunale si ├«n sectiile de votare, s-au introdus criterii noi (cum ar fi; candidat la presedentia Rom├óniei), pentru a fi eliminate partidele neparlamentare, care au putut totusi desemna reprezentanti, numai ├«n masura ├«n care au mai ramas locuri, prin tragere la sorti,
 • stabilirea ordinii de pe buletinele de vot, ├«n prima parte pentru partidele parlamentare, iar ├«n partea a II-a pentru partidele neparlamentare,
 • acordarea de subventii de la bugetul statului numai partidelor parlamentare.

Partidul Social Democrat al Muncitorilor considera eliminarea pragului electoral si revenirea la sistemul folosit în 1990, care a fost cel mai democratic si deschis, ca fiind primul pas spre înoirea actualei clase politice:

 • eliminarea pragului electoral ar permite intrarea ├«n Parlament si a altor partide si aparitia altor personalitati politice cu o alta g├óndire, impunerea unui prag electoral pentru intrarea ├«n Parlament este nedemocrata. Consideram, ca daca o formatiune politica, ├«ntruneste numarul necesar de voturi pentru obtinerea unui numar X de locuri ├«n Parlament, ea trebuie sa obtina acele locuri, deci trebuie sa aiba reprezentare parlamentara, restrictia trebuie impusa la formarea grupurilor parlamentare si participarea la guvernare.
 • reducerea numarului de partide parlamentare a ├«nseamnat dictatura temporara a unei majoritati, modificarea permanenta a legilor dupa cum s-a schimbat respectiva majoritate si nu gasirea unor solutii care sa ├«ntruneasca un consens c├ót mai larg, care sa asigure o stabilitate legislativa.

Partidul Social Democrat al Muncitorilor ÔÇô PSDM propune, un sistem proportional cu vot nominal (preferential) pe liste de partid, aceasta dupa o pregatire corespunzatoare a electoratului.

În prezent Partidului Social Democrat al Muncitorilor se afla într-un proces de constructie si organizare. Reconstructia unei stângi autentice în tara noastra, ramâne o sarcina de mare raspundere a Partidului Social Democrat al Muncitorilor formatiune politica de centru stânga, autentica social-democrata. PSDM trebuie sa cuaguleze în jurul sau forte si grupuri cu aceasta orientare si sa capaciteze o parte cât mai mare din electoratul nehotarât de peste 40% care nu se prezinta la vot, electorat ce nu se regaseste în mesajul si actiunile partidelor parlamentare actuale.

Alegeri locale 2008
La Alegerile Locale din 2008, Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSDÔÇôCTP) a participat sub sigla Uniunii Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale ÔÇô UNIUNEA, o alianta electorala dintre Forta Democrata ÔÇô FD si Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSDÔÇôCTP), ├«n 16 judete si sub sigla proprie ├«n 5 judete, cu rezultate mediocre.

C├ónd ├«n anul 2008, partidele parlamentare au votat legea privind introducerea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor, Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ s-a pronuntat ├«mpotriva acestui sistem, ├«ntruc├ót nu este reprezentativ si nu promoveaza oameni de valoare ci oameni cu bani si notorietate sau oameni ce reprezinta interesele anumitor grupuri.

Daca s-a introdus votului uninominal proportional, de ce s-a mai introdus si pragul electoral sau de ce un partid are reprezentare parlamentara, numai pentru un anumit numar de parlamentari alesi direct cu majoritate de voturi? Ce se întâmpla cu voturile obtinute sau cu locurile parlamentare obtinute direct (mai putine decât limita impusa) de un partid? se redistribuie celorlalte partide, este corect? Dar conditia privind impunerea unei garantii reprezentând contravaloarea a 5 salarii minime pe tara pentru fiecarea candidat, ceeace a însemnat, în 2008, 2.500 lei (25 milioane lei vechi) pentru un candidat si 1.130.000 lei (11,3 miliarde lei vechi), aproximativ 310.000 Euro pentru toti candidatii la nivelul întregii tari. Aceasta a dus la eliminarea din start a majoritatii partidelor neparlamentare, încalcându-se astfel prevederile Constitutiei, prin limitarea dreptului la asociere si dreptului de a alege si a fi ales?

Datorita impunerii acestei garantii, de fapt o taxa de participare, Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ s-a vazut nevoit sa nu participe la Alegerile Parlamentare din 30 Noiembrie 2008.

Alegeri generale 2000 si 2004
Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ a participat la Alegerile Locale si Parlamentare din anul 2000 si 2004 sub sigla proprie, cu rezultate oficiale consemnate de sub 0,50%, rezultate mult sub asteptari. Aceste rezultate se datoreaza blocajul mediatic si mijloacele financiare practic inexistente ale partidului nostru pentru a se face cunoscut, c├ót si fraudei.

Asupra rezultatului Alegerilor Parlamentare din 2004, au fost aduse acuzatii grave de frauda, acuzatii exprimate chiar de presedintele Rom├óniei ÔÇô Traian Basescu.

Partidului Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSD-CTP), a fost ferm convins ca Alegerilor Parlamentare din 2004 au fost fraudate. PSD-CTP a fost partidul cel mai afectat de aceasta frauda.

Frauda s-a produs în special în detrimentul partidelor neparlamentare care nu au avut reprezentanti în birourile electorale. Procentul electoral real estimat pentru partidul nostru a fost cuprins între 4 si 5% si nu cel consemnat de Biroul Electoral Central de 0,20% si 0,25%.

Partidul nostru detine probe care atesta ca am fost furati, frauda s-a produs ├«n sectiile de votare, de la sectiile de votare la birourile electorale judetene si de la birourile electorale judetene la biroul electoral central, c├ónd procele verbale electorale au fost modificate. Modul de ├«ntocmire a procesele verbale pe doua file A4 si nu pe o singura fila A3 ├«ndoita, asa cum s-a procedat p├óna la alegerile locale din 6 Iunie 2004, a permis ├«nlocuirea primei file unde au fost consemnate rezultatele votarii si pastrarea filei a II-a cu semnaturile membrilor biroului electoral respectiv. PSD-CTP detine copia dupa procesul verbal ├«ncheiat de BEJ Tulcea unde partidul nostru figureaza cu 4.565 voturi ÔÇô 3,99% la Senat si 4.844 voturi ÔÇô 4,24% la CD iar ├«n Monitorul Oficial – rezultatul consemnat de BEC pentru PSD-CTP ├«n judetul Tulcea, arata 543 voturi – respectiv 0,47% la Senat si 500 voturi – respectiv 0,44% la CD.

Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSD-CTP), a considerat ca solutia care ar fi anulat ├«n buna parte frauda produsa, ar fi fost renumararea voturilor.

├Än acest sens, Partidul Social Democrat ÔÇťConstantin Titel PetrescuÔÇŁ (PSD-CTP), a solicitat presedintelui Rom├óniei – Traian Basescu, ca ├«n calitatea sa de garant al Constitutiei, sa uzeze de autoritatea sa, pentru declansarea unor proceduri la Ministrul Justitiei care sa duca la renumararea voturilor, din pacate solicitarea noastra a ramas fara raspuns.

înapoi la cuprins

DATE IDENTIFICARE

Sediul Central: Piata Valter Maracineanu Nr. 1-3, Intrarea 5, Et. 1, Camera 134, Sectorul 1, Bucuresti, România.
Tel: (+ 40) 021. 3148980
Fax: (+40) 021. 3148980
Site: www.psdm.ro; e-mail: contact@psdm.ro, secretariat@psdm.ro
Cod Fiscal: 13052907
Cont: RO58RNCB5038000123270001 BCR Lipscani

Presedinte
Constantin V. IONESCU